19 de febrer del 2015

Òscar Farrés, osteòpata del Fiss


Nom, edat i professió

Òscar Farrés Valín. 28 anys. Fisioterapeuta i Osteòpata.

Per què et va començar a interessar l’osteopatia?

Perquè durant la meva etapa final d’estudiant de fisioteràpia  creia que l’osteopatia m’ajudaria a entendre millor la persona i la salut d’aquesta i a la vegada em donaria més eines per ajudar als meus pacients.

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar Fisioteràpia a la Fundació Universitària del Bages del 2006 al 2009 i Osteopatia a l’Escola d’Osteopatia de Barcelona del 2009 al 2013.

D’una manera senzilla, podries explicar què és l’osteopatia?

L’Osteopatia és un enfoc asistencial que veu la persona com una globalitat en la que cos, ment i esperit es troben relacionats i interactuen reciprocament. Es realitza un diagnòstic i tractament específic mitjançant una terapia únicament manual. 

L’osteopatia pretén ajudar a reequilibrar l’organisme centrant-nos en l’estructura, millorant d’aquesta manera el funcionament del cos. En el tractament sempre es té en compte l’edat, sexe i estat de salut de la persona per tal d’utilitzar tècniques adequades i segures per a cada pacient.

En què es diferencia de la fisioteràpia?

Per a mi la principal diferència resideix en el concepte, en com enfoca el pacient i la salut en general. En l’Osteopatia és molt important entendre quin és l’origen del problema i com el cos arriba a manifestar els símptomes i la clínica que presenta el pacient. 

És freqüent que el dolor o la clínica no resideixi en el mateix lloc on hi ha el problema a resoldre, com pot ser un dolor lumbar conseqüència d’una lesió al genoll, o un mal recolzament. A vegades no té ni per què ser del mateix sistema, podem trobar casos de problemes d’origen visceral que reprodueixen clínica en l’aparell locomotor  com podria ser: un dolor dorsal conseqüència d’un mal funcionament de l’estómac, un dolor lumbar fruit d’on problema intestinal  i com aquests molts d’altres exemples podriem descriure.

En quins casos ens pot ajudar?

L’osteopatia ens pot ajudar a millorar el nivel de salut i qualitat de vida.

En transtorns de l’aparell locomotor com: lesions  musculars, tendinoses, lligamentoses, articulars  i en major mesura en la columna vertebral (hernies, protrusions, discopaties, ciàtiques, cervico-braquialgies…).

En transtorns viscerals com: gastritis, hèrnies de hiat, restrenyiment dolors intestinals o menstruals…

En transtorns cranials com: migranyes, cefalees, marejos, vertigens, problemes de l’articulació temporo-madibular (oclusió de la boca, bruxisme…), sinusitis, otitis…

Té contraindicacions o efectes secundaris?

Contraindicacions al tractament osteopatic:

- Totes les afeccions tumorals, infeccioses o inflamatòries de la columna vertebral. Així com també tots els estats inflamatoris i infecciosos.

- Tots els trastorns metabòlics com ara grans osteoporosis i osteomalàcia. 

- Malformació de la xarnera cervico-occipital.

- Malalties degeneratives que impliquen el deteriorament d'estructures o funció tissular com ara el càncer, l'osteoartritis, l'arteriosclerosi o la metàstasi òssia.

- Fractures i esquinços de la zona a tractar. 

- Síndrome d'insuficiència circulatòria vertebrobasilar. 

Despres n'hi ha d’altres relatives que condicionen el tipus de tècniques a l'hora de realitzar el tractament.

És apte per a tothom? Embarassades, nadons, infants…

Si, l’osteopatia és per a totes les edats, sexes i condicions físiques ja que l’osteopata adaptarà el tractament a les característiques del pacient.

En què consisteix una sessió? Quina durada té?

La sessió consisteix en tres estacions:

 La primera anamnesi i història clínica, recull de información que serveix per fer-nos una idea de l’estat de salut de la persona, en que el podem ajudar i en treiem una hipòtesi de cap a on haurem d'encaminar la següent estació que és l’exploració física.

A l’exploració mirarem de forma global i després més analítica l’estat i funció de les estructures per trobar l’orígen que ens està produint el conflicte al pacient.

El tractament va encaminat a millorar i/o corregir la causa que està produint el problema sempre que sigui possible amb l’osteopatia.

Quantes sessions se solen necessitar?

No es pot quantificar, ja que depèn de molts factors com per exemple el tipus de lesió/disfunció que presenti la persona, el temps que fa que existeix, la capacitat de la persona per asimilar el tractament i realitzar els canvis necessaris…

Moltes gràcies Òscar! 

Recordar a totes les persones interessades que les sessions d'osteopatia del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!