12 de novembre del 2014

Miriam Vidal, acupuntora del Fiss


Estrenem una nova secció del blog que té com a objectius donar-vos a conèixer les activitats del Fiss i els seus professionals. Avui parlem amb la Miriam, que fa sessions d'acupuntura al centre.

Nom, edat i professió

Miriam Vidal, 30 anys, fisioterapeuta

Per què et va començar a interessar l'acupuntura?

En aquesta professió si no et renoves o t’especialitzes estàs mort, no avances; així que vaig veure l’acupuntura com una eina alternativa a la fisioteràpia, sobretot pels tractaments de traumatologia. Però un cop vaig aprofundir-me en el tema em vaig adonar que moltes patologies, si més no la seva simptomatologia, les pots tractar amb acupuntura.

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar un màster en acupuntura a la Universitat de Lleida, durant els anys 2011-12.

D'una manera senzilla, podries explicar què és l'acupuntura?

És una tècnica que forma part de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) que mitjançant la inserció i manipulació d'unes agulles en uns punts concrets del cos es poden aconseguir uns efectes relacionats amb el meridià (del qual aquests punts pertanyen) per tal de millorar la salut i benestar del pacient.

Fa mal?

No fa mal. A vegades es pot notar una petita “punxadeta” totalment suportable i fins i tot es pot notar com s’activa l’energia (la sensació és com una petita corrent que dura 1segon).

En què consisteix una sessió? Quina durada té?

Primer de tot s’ha de fer la història clínica del pacient que consisteix en una anamnesi molt complerta i el diagnòstic a través de la llengua i els polsos. A la llengua es reflexen tots els òrgans del cos, igual com passa als peus amb la reflexologia podal, i observar la llengua ens pot donar molta informació de com es troba el pacient en aquest moment.

A partir de tota aquesta informació i del motiu pel qual el pacient ens visita es decideixen els punts que s’han de punturar.

Seguidament es comencen a col·locar les agulles amb el pacient en decúbit supí. Aquestes es deixen actuar durant 15 minuts amb el pacient ben relaxat i creant l’ambient idoni (temperatura, soroll, llum a la sala…). Passat aquest temps el pacient dóna mitja volta i es col·loquen les agulles que calguin en posició de decúbit pro i també es deixen durant 15 minuts.

Un cop hem tret totes les agulles el pacient ens explica les seves sensacions i què tal es troba en aquell moment. S’ha de tenir en compte que baixa la pressió i la temperatura del cos, així que es pot sentir una mica marejat i/o endormiscat, és normal, però s’ha d’avisar. 

Per acabar també es poden donar algunes pautes d’alimentació, exercici físic i consells per ajudar a aconseguir un estat més òptim i que el tractament sigui més eficaç.

Així que en total la sessió sol durar uns 50-60minuts.

A qui va dirigida l'acupuntura?

Va dirigida a tot aquell pacient que com a alternativa a la medicina convencional vulgui ser tractat en algun problema o trastorn de salut; sense deixar mai de banda i per criteri propi el tractament pautat per un metge o altre professional de la salut. L’acupuntura és totalment compatible amb tot tipus de tractament recomanat per un altre sanitari.

Com ens pot ajudar? quins beneficis aporta?

La seva eficàcia demostrada és sobretot davant l’alleujament del dolor (muscular, articular o neuropàtic), però també en trastorns del sistema nerviós central per aconseguir estats de concentració, relaxació i benestar davant d’algunes situacions com poden ser l’estrès, angoixes, problemes per agafar el son…

Té efectes secundaris o contraindicacions?

No té cap efecte secundari contraproduent per la salut, però el pacient ha de ser informat de que pot sentir sensacions com de “flotar”, endormiscament, son,… Tot això dependrà de l'objectiu del tractament.

Està contraindicat tractar amb acupuntura a pacients que tinguin infeccions generalitzades a la pell, problemes de coagulació sanguínia, alteracions neurològiques o psiquiàtriques greus, i amb les embarassades en estat avançat es tindran molt en compte els punts que es punturen, ja que n'hi ha algun de contraindicat. 

Quantes sessions se solen necessitar?

El nombre de sessions depèn molt de la patologia que es vulgui tractar i de la naturalesa d’aquesta. Per obtenir beneficis es poden necessitar fins a 3 sessions (tot i que moltes vegades a la primera sessió ja hi ha algun canvi). Si a partir de la tercera sessió el pacient no ha notat res no és recomanable seguir amb la teràpia.

Moltes gràcies Miriam!! 

Recordar a totes les persones interessades que les sessions d'acupuntura del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!