21 de febrer del 2018

Olga Tena, psicòloga del Fiss


Nom, edat i professió

El meu nom és Olga Tena Martín, tinc 53 anys. Sóc Psicòloga Sanitaria especialista en adolescents i adults i Psicòloga del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya. També dono Atenció psicològica a Accidentats de Ferrocarrils de la Generalitat i en el servei de Suport Psicològic a Treballadors del Departament de Justícia de la Generalitat.

On vas estudiar?

Vaig fer la llicenciatura de Psicologia en la Universitat Oberta de Catalunya ( UOC). Em vaig post graduar en Psicopatologia en la Universitat de Barcelona (UB). L’especialitat en adolescents i adults, la vaig cursar amb el Màster oficial a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) . L’expertesa en Emergències i Catàstrofes, en el Col·legit oficial de Psicologia de Catalunya ( COPC) . Per últim (de moment), a la Universitat a Distància de Madrid (UDIMA) vaig cursar el Màster en Comportament no verbal.

Per què et va començar a interessar la psicologia?

Sempre m’havia interessat moltíssim el funcionament del cervell humà i sobretot perquè jo mateixa em feia moltes preguntes sobre la conducta, els pensaments, sobre les diferents maneres d’actuar de les persones davant les diferents situacions de la vida. Volia aprendre i aprendre, que és el que faig cada dia. Aquest és un treball en el que cada dia aprens coses noves, i si pots ajudar als demés, és totalment gratificant.

Quan hem d’anar al psicòleg?

Doncs personalment crec que quan sentim un malestar i aquest malestar està afectant a la nostra vida quotidiana. Quan notem que estem bloquejats davant d'una situació o davant unes emocions que ens generen una sensació de no control o de desesperança. Moltes vegades som reticents a demanar ajuda i seguim durant molt temps amb angoixa, por, ansietat, tristor, etc. Com que estem massa involucrats emocionalment ens resulta difícil trobar respostes a allò que ens està passant. Un professional ens pot ajudar a identificar l’origen del problema i solucionar-ho o trobar la manera de disminuir aquest malestar per continuar vivint amb benestar.

Quins són els problemes més habituals que sols tractar?

Els problemes més habituals amb el que jo treballo estan dins dels Trastorns de l’estat d’Ànim i del Comportament. En el Servei d’Emergències Mèdiques faig intervencions directes amb persones afectades en diferents situacions crítiques que així ho requereixen.

Quan de temps sol durar un tractament de psicoteràpia?

És complicat fer una estimació exacta del temps de tractament ja que depèn de diferents factors. Dependrà del problema que es presenta, de les característiques de cada persona, de la implicació per part de la persona, de l’existència de factors protectors o no, etc. Si he de dir un temps de durada, estaria entre els tres i dotze mesos.

En què consisteixen les sessions?

Doncs, en la primera sessió es recull informació per comprendre la situació i es donen les primeres orientacions sobre com podem anar avançant. En la segona sessió, es segueix explorant en profunditat el problema o problemes detectats i es pacta amb la persona la dinàmica a seguir.

A partir d’aquí les sessions dependran del problema i de les característiques personals i per què utilitzarem les eines més adequades a cada cas en concret.

Al principi és convenient fer una sessió setmanal fins que hi ha una millora, després es pot espaiar a una sessió cada quinze dies i finalment a una mensual. Però tal i com he dit abans, dependrà de cada cas en concret.

Quina durada tenen les sessions?

La duració de cada sessió es d’uns 40 minuts aproximadament, encara que sembli repetitiu, dependrà del tema a tractar i pot variar una mica.

És recomanable que els familiars, amics etc. sàpiguen que anem al psicòleg?

Si parlem de persones majors d’edat dependrà de la persona que es vulgui explicar o no. Si existeix una negativa a explicar-ho, però nosaltres creiem que és important per la seva recuperació, intentarem que s’entengui que és important, però és la persona la que finalment ha de decidir.

Què els hi diries a totes les persones que són reticents a anar al psicòleg?

Que la salut mental és primordial per la nostra vida quotidiana. Anar al psicòleg no és de ser feble, al contrari és de ser valent. Si tenim eines per aconseguir estar millor les hem d’utilitzar i no cal esperar a sentir-se molt malament. Un psicòleg es un professional de la Salud Mental amb un objectiu principal, ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones.

Si ho necessites, dona el primer pas, el segon ja no el faràs sol.

Moltes gràcies Olga! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes de psicologia del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a travésde la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!