13 d’abril del 2016

El perill dels sucres afegits


Som conscients de la quantitat de sucres afegits que prenem al llarg del dia?

Observant els esmorzars que porten els nens i nenes al pati de les escoles o els berenars que mengen un cop en surten, podem concloure que, la major part dels aliments que mengen contenen molts sucres afegits. 

Aquests esmorzars i berenars, ens donen una pista de com és l’alimentació familiar i per això, no només són els infants els que prenen grans quantitats de sucre, sinó també els adults la qual cosa la podem detectar pel gran nombre de persones que pateixen sobrepès o obesitat. El sucre refinat i afegit a aliments industrialitzats és totalment innecessari i prescindible tenint en compte els perills que poden desencadenar en la nostra salut, només cal que tinguem ganes de buscar alternatives que ens satisfacin i nodreixin.

Coneixem els aliments que ja tenen els seus propis sucres i per tant no en porten d'afegits?

És important saber que els aliments frescs o naturals que no han estat manipulats, ja tenen en la seva composició, sucres. Ja siguin d'absorció ràpida (ens donaran energia instantània) o d'absorció lenta (ens aportaran energia de llarga durada).

Exemples d'aliments que per la seva naturalesa ja porten sucres naturals i són d'absorció lenta:

  •  Llegums
  •  Pa
  •  Patata i altres tubèrcles
  •  Cereals: arròs, mill, quinoa...
  •  Pasta (de diferents cereals)
  •  Algunes verdures fresques (pastanaga, carbassa...)
Exemples d'aliments que per la seva naturalesa ja porten sucres naturals i són d'absorció ràpida:
  •  Fruita fresca i sucs de fruita naturals
  •  Fruita deshidratada
  •  Mel
  •  Melasses
  •  Xarop d'atzavara
  •  Concentrat de poma
Llegim les etiquetes dels aliments que mengem amb consciència , per tal de conèixer els sucres que porten?

Quan comprem productes processats/envasats, hauríem de dedicar uns segons a llegir les etiquetes per adonar-nos de la gran quantitat de sucres afegits que poden portar 4 galetes amb gust de xocolata i un suc de fruita envasat (exemple molt habitual en els berenars dels nenes i nenes a diari)

Sabem quines conseqüències tenen al nostre organisme els sucres afegits?

Quan mengem aliments que porten sucres afegits, podem observar un puntual augment d'energia i vitalitat però que de seguida desapareix (ja que és una energia que consumim també molt ràpidament) trobant-nos cansats i amb gana novament. Aquests pics descontrolats i repetitius de glucosa en la nostra sang, poden anar atrofiant les cèl·lules i els mecanismes encarregats de digerir i absorbir correctament el sucres i ser més propensos a patir la malaltia de la Diabetis.

A més, els sucres tenen altres conseqüències negatives per la nostra salut com per exemple que van fent malbé les nostres dents i a la llarga poden aparèixer càries o que si n’abusem, a llarg plaç, podem anar acumulant greix corporal i patir sobrepès.

Coneixem alternatives per cuinar àpats dolços sense la necessitat d'afegir-hi sucres refinats?

Si investiguem i obrim la nostra ment, ens sorprendrem de la quantitat d'alternatives saludables que tenim a l'abast per cuinar receptes i àpats dolços sense la necessitat d'afegir sucres refinats.

Exemples:

Magdalenes de plàtan: farina integral, oli d'oliva verge extra, ou + liquat vegetal d'arròs i plàtan madur (aliments que porten els seus propis sucres).

Barretes de cereals: civada, coco ratllat (dóna gust dolç), arròs inflat, nous + un polsim de canyella i unes gotes d'estèvia (edulcorants naturals).

Batut nutritiu: llet de vaca, avellanes, cacau pur + 2 peres madures (porten els seus propis sucres).


Mireia Penadés Llort
Dietista del Fiss