29 de març del 2016

El consum d'alcohol en joves


El consum d’alcohol a l’adolescència, en un període de la vida en que el cervell encara està en formació, augmenta la possibilitat de desenvolupar a l’edat adulta un consum abusiu o una dependència a les begudes alcohòliques.
Els joves, poques vegades presenten cirrosis hepàtiques o d’altres trastorns, que acostumen a donar-se en els adults després d’anys d’haver abusat de l’alcohol.

No obstant, les darreres investigacions científiques han demostrat que el consum d’alcohol a l’adolescència i en concret, el consum abusiu concentrat en poques hores, poden afectar al sistema nerviós central a diferents nivells:
  • Interfereix en el desenvolupament  del cervell, encara en formació i que passa per un període crític de canvis en aquesta etapa, limitant el seu futur el seu potencial individual.
  • Afecta, entre d’altres, a la zona cerebral relacionada amb la memòria i l’aprenentatge (hipocamp).
  • En els casos en que el consum d’alcohol produeix símptomes de ressaca o abstinència, es produeixen  danys sobre la memòria, la planificació de tasques, l’atenció i l’aprenentatge.

Com a conseqüència, es produeixen alteracions en les relacions socials, en quant al rendiment escolar, alteracions en el control de l’impuls i conductes violentes i perilloses per a la salut, així com  en pràctiques sexuals de risc o la conducció sobre els efectes de l’alcohol, que generen un gran nombre de conseqüències  negatives  pel jove.

Tot i això, el tractament de la dependència de l’alcohol en joves s’ha de plantejar des d’una perspectiva bio-psico-social de forma especialitzada, mitjançant tractament individual, d’anàlisi i pressa de consciencia i  també en medi grupal amb iguals, per tal de facilitar la identificació i el compromís grupal, que milloren les perspectives d’èxit.


Jordi Morillo
Psicòleg clínic especialista en addiccions
Col. 12.681