3 de febrer del 2016

Lídia Prat, acupuntora del Fiss



Nom, edat i professió

Lídia Prat Fuentes, 36 anys, Fisioterapeuta i Acupuntora, Col nº3787

Per què et va començar a interessar l’acupuntura?

Quan vaig acabar d'estudiar fisioteràpia em vaig posar a treballar com a fisioterapeuta i treballava sobretot amb mútues privades. M'avorria i volia trobar alguna cosa que treballés buscant la globalitat de la persona i on pogués aprofundir més, anant a buscar la causa. És a dir, trobar un tractament en el qual la persona no hagués de venirtres vegades l'any a demanar ajut pel mateix problema.

On vas estudiar i quan?

Diplomada en Fisioteràpia a la FUB -Fundació Universitària del Bages- (Manresa) 2002.

Postgrau d'Acupuntura aplicada al dolor articular i Miofascial. UIC -Universitat Internacional de Catalunya- (St Cugat del Vallès). 2004.

Màster en Medecina Tradicional Xinesa i Acupuntura. EUISJD -Escola Universitària d'Infermeria Sant Joan de Déu-  (Esplugues de Llobregat) 2005-2008.

Postgrau Fisioteràpia Global Miofascial. UIC -Universitat Internacional de Catalunya- (St Cugat Vallès) 2011.

Curs d'Acupuntura en Ginecologia i Obstetricia. CENAC. (Barcelona) 2015.

Formació Continuada d'Acupuntura. EUISJD -Escola Universitària d'Infermeria Sant Joan Déu- Esplugues de Llobregat 2008-2015.

En què es basa aquesta teràpia?

L'acupuntura es basa en la introducció i estimulació de fines agulles en punts del cos predeterminats segons història clínica i diagnòstic energètic de cada pacient individualitzat. Amb això s'intenta restablir l'equilibri energètic del sistema o element afectant, retrobant així l'estat de salut i benestar del pacient.

Tothom pot rebre acupuntura?

En principi tothom pot rebre aquesta teràpia, sempre i quan, realitzem una història clínica acurada prèviament.

L'excepció són els nens que en aquests no és que estigui contraindicat, però és millor utilitzar la digitopuntura, ja que si són petits l'inserció d'agulles no crec que sigui el més indicat o agraït per a ells.

En què consisteix una sessió? Quina durada té? 

La primera visita consta de 1:30h. En aquesta es realitza una història clínica completad'antecedents i patologies o simptomatologia actual. Després un cop tenim el diagnòstic energètic es procedeix a la inserció i estimulació d'agulles entre 20-30'.

Les visites successives consten d'1h. En aquesta el pacient ens explica com s'ha trobat, etc... Després procedim a una part manual, per exemple si un pacient acudeix per untema d'angoixa procedim a relaxar el diafragma, i si aquest acudeix per una contractura es pot fer teràpia manual. I a posteriori, es realitza el tractament d'acupuntura durant 20-30'.

Quantes sessions se solen necessitar?

Doncs el número de sessions és variable depenent dels objectius del pacient, del nivell d'aprofundiment, de l'agudesa o cronicitat de la patologia, etc.

De 2 a 10 sessions, i a vegades hi ha pacients que comencen per un tema i veuen que els hi va bé i segueixen venint per un altre problema...

Què notarà la gent després d’una sessió?

Doncs aquesta resposta és variada i depèn en cada cas individual, es pot notar des de cansament, fred, millora, a vegades hi ha crisis curatives ( això vol dir que durant 24h a posteriori del tractament el pacient augmenta el dolor de la zona afectada, però en aquests casos la millora després també és notable).

Quins són els problemes més habituals pels que ve la gent a una sessió d’acupuntura?

Temes de dolors articulars i miofascials, angoixa, insomni, temes menstruals, fibromiàlgies... si hagués de triar-ne un dels tants temes triaria el dolor, és el que la gent coneix més com a tractament d'acupuntura.

Què els hi diries a tota la gent que és reticent a anar a l’acupuntor?

Doncs que s'animin a provar-ho que són més grans els beneficis que en poden obtenir que no pas la por que poden tenir en alguns casos a que els hi insertin unes fines agulles.

A més la majoria de pacients que són reticents pel tema de la por, un cop  ho proven, veuen que no té res a veure amb el què imaginaven.

Cada vegada hi ha més estudis realitzats d'acupuntura on es mostra la seva efectivitat sense obtenir efectes adversos i/o nocius. I també vull recordar-los que l'acupuntura és malauradament una teràpia poc regulada en el nostre país. A causa d'aquest fet,  molta gent aprofiten aquest buit legal per exercir com a acupuntors, tenint una formació molt  limitada, i el que considero més greu, molts d'ells no poseeixen cap mena de titulació sanitària homologada. 

Els recomano sincerament que estiguin alerta en mans de quin tipus de professional es posen.

Gràcies pel vostre temps.


Moltes gràcies Lídia! 

Recordar a totes les persones interessades que les sessions d'acupuntura del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!