8 de gener del 2016

La tornada a l'escola després de Nadal

Després d'aquests dies de festes, de màgia i il·lusió torna la temible tornada a l'escola. Al teu fill li costen els canvis de rutina? Té dificultats per adaptar-se als canvis?

Durant les festes de Nadal els nens solen anar a dormir més tard i a menjar a deshores... Perden el ritme i les rutines que tan costen d'implantar, els horaris es descontrolen.
Pot ser que al tornar de vacances els infants presentin dificultats per conciliar la son, no ens hem de preocupar; és un trastorn passatger.

Dilluns vinent, serà un dia especialment difícil pels més petits, però en pocs dies es tornaran a adaptar als horaris habituals. És evident, que la tornada després de Nadal no es tan costosa com la de després de vacances d'estiu, però, tot i així, hi ha nens que els hi costen aquests canvis.

El pas d'un període més sedentari a la rutina de l'escola i les seves activitats extraescolars potden provocar un major cansanci, però ho podem combatre amb una dieta equilibrada i un bon esmorzar per carregar les piles.


Allò ideal seria que vagin tornant als horaris i a les rutines paulatinament, des d'uns dies abans de la tornada a l'escola, sobretot pel que fa a l'horari d'àpats i son.

També és important racionalitzar el temps de joc i oci. Hauriem d'anar disminuint les hores de televisió, d'ordenadors, tabletes i consoles. Els nens i adolescents han estat aprofitant aquests dies per jugar-hi el màxim de temps i allò ideal seria dedicar-hi un màxim d'una hora diaria, i intentar que la formació sempre complementi l'entreteniment. Per això, és convenient establir tasques i deures com una prioritat, sobretot per no perdre el ritme i per no disminuir el seu rendiment, així com per potenciar aquells apernentatges que els hi són més costosos.

És normal que a alguns infants (sobretot els més petits) els hi costi rependre la tornada al ritme habitual, però amb paciència i amor, la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal serà més fàcil.

Montse Grau Sánchez
Psicòloga infantil i juvenil del Fiss
Col. 18.093