17 de setembre del 2015

Mireia Penadés, dietista del Fiss


Nom, edat i professió

Em dic Mireia Penadés Llort, tinc 30 anys i sóc Tècnic Superior en Dietètica i Nutrició Humana i Tècnic Superior en Restauració i Hosteleria.

Per què et va començar a interessar la dietètica?

Sempre he sigut una persona que m'ha interessat molt la cuina, la restauració i en definitiva l'alimentació de les persones. Des de ben petita, ja pensava en com organitzar els àpats, variar i combinar els aliments i cuinar a casa plats ben apetitosos i saludables al mateix temps.

A més, quan tenia 20 anys, vaig anar a estudiar pastisseria a l'Escola del Gremi de Pastissers de Barcelona i una de les assignatures que feia era Dietètica i Nutrició i la primera classe ja em va fascinar. En aquest moment és on vaig veure definitivament que havia d'estudiar Dietètica i Nutrició Humana.

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar a l'Escola d'Hosteleria i Serveis Sant Narcís de Girona dels 18 als 20 anys. A l'Escola del Gremi de Pastissers de Barcelona dels 20 als 21 anys.

A la Universitat de Barcelona dels 23 als 26 anys. I finalment a l'Escola Joviat de Manresa dels 27 als 28 anys.

Com podem saber si hem de perdre pes?

Normalment, quan una persona sempre ha estat en un pes adequat i s'ha mantingut estable i es troba bé, quan mica en mica és conscient que es cansa més del normal, que va perdent elasticitat, agilitat i que no se sent tant a gust/còmode amb si mateixa, doncs són signes que possiblement ha acumulat pes. 

De vegades, a la vida per circumstàncies concretes, ens hi podem trobar i hem d'intentar posar-hi remei.

Però el dietista no és només per ajudar-nos a perdre pes oi? En quins altres casos ens 

pot ajudar?

Els dietistes ajudem a les persones que tinguin dificultats, problemes o alguna malaltia que interfereixi en l'alimentació. Ens trobem molts casos diferents, des de persones que tenen disfàgia i els assessorem a l'hora de cuinar els aliments per tal de facilitar-los el dia a dia, persones que s'estan recuperant després d'haver patit una malaltia, d'altres que tenen intoleràncies i/o al·lèrgies alimentàries, o el simple fet de facilitar pautes per fer una bona compra dels aliments i un cop a casa, quines són les millors opcions i tècniques per cuinar-los. 

Si que és cert, que pràcticament el 80% dels pacients que tenim, volen assessorament per perdre pes. Hem de tenir molt en compte que l'obesitat és una malaltia molt extensa i greu. Que a més, comporta molts altres riscos i problemes associats. 

En què consisteix una sessió? 

Doncs és molt important parlar una bona estona amb la persona per tal de conèixer la seva història clínica o anamnesi i els seus hàbits de vida.

Es pesa a la persona i es tenen en compte els paràmetres que calcula la balança (pes corporal, greix corporal, múscul, aigua, entre d'altres).

Depenent del què necessiti el pacient, se li adequa un pla dietètic concret i especialitzat (ja que és molt important tenir en compte que cada persona té unes necessitats).

També parlem de com cuinar els aliments, i per això s'entreguen documents específics i receptes adaptades a cada persona i estació o època de l'any.

Quina durada sol tenir?

La primera visita, té una durada d'una hora aproximadament, ja que és quan més recull de dades hi ha.

La visita de seguiment sol durar uns trenta minuts, on fem balanç de com està anant el procés, parlem de dubtes que hi pugui haver i s'entrega més material i documents pertinents. La visita de control, tal i com el seu nom indica, serveix per controlar bàsicament el pes i el procés.

Quan es comença una dieta, quan de temps s’ha de seguir aproximadament?

Quan es comença una dieta o pauta alimentaria, necessita més o menys temps depenent de les necessitats del pacient. Hi ha casos que són per tota la vida i d'altres de temporals. 

Cal tenir en compte que; un cop la persona adquireix uns bons hàbits alimentaris i això li aporta un benestar al seu dia a dia, ha de ser conscient que ha de respectar-ho i mantenir la regularitat i els hàbits saludables, sempre més.

Què els hi diries a tota la gent que és reticent a anar al dietista?

Jo sóc conscient que els canvis costen, però si una persona té la necessitat d'anar al dietista, sigui quin sigui el motiu, l'animo a que ho provi. 

L'alimentació és vital; som el què mengem.

Quins consells ens podries donar per alimentar-nos bé durant la tardor?

Primer de tot, triar els aliments de temporada: la magrana, el codony, el raïm, els bolets, la carxofa, la carbassa, la coliflor, el carbassó i el moniato. Un cop els tenim, pensar receptes ben apetitoses per elaborar-los, com per exemple: amanida de carxofes amb magrana, carpaccio de bolets, crema de carbassa, mil fulls de carbassó i moniato al forn, torradetes amb codonyat casolà, entre d'altres... Només heu de posar-vos el davantal i fer volar la imaginació...

També és important depurar i netejar el nostre organisme bevent líquids i si pot ser calents, millor, per escalfar el nostre organisme els dies freds. Podem preparar sopes, caldos, cremes, tes, infusions, sucs... Per tal de mantenir les nostres defenses ben fortes, també és important que pensem amb l'all, la ceba i la llimona.

Per acabar, practiqueu activitat física regularment. Trieu una activitat que us faci disfrutar i gaudir i serà una gran teràpia pel vostre cos i cervell.

I recordeu, si us cuideu, el vostre cos i la vostra ment, us ho agrairà.

Moltes gràcies Mireia! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes de dietètica del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!