1 de juliol del 2015

Vacances amb nens: estrès o repòs?


Sembla mentida però ja tenim les esperades vacances d'estiu aquí. Arriba la tranquil·litat per molts, sense horaris, sense presses...

Hi ha pares que a principis d'agost ja estan desitjant que comenci el setembre i el nou curs escolar, n'hi ha que no poden gaudir gaire de la canalla durant l'any (degut als pèssims horaris laborals i a la no conciliació laboral)  i esperen les desitjades vacances amb candeletes per poder gaudir dels seus nens i nenes.

Sigui com sigui, són dos mesos que poden acabar sent bastants durs, es trenca amb les rutines que tant ens han costat instaurar durant l'any, planificar unes vacances en família pot ser dur... Què fem amb ells? Com planifiquem el temps? Quines activitats són les més importants a fer?

Durant les vacances tenim la gran oportunitat de gaudir dels nens, d'educar-los, d'augmentar les possibilitats d'aprenentatge, de millorar la nostra comunicació amb ells i de compartir moments que durant la resta de l'any són impossibles de realitzar. Durant l'estiu se'ns brinda la gran oportunitat d'afavorir aquells àmbits que considerem importants; la responsabilitat, la comunicació entre els membres de la família, el treball en equip...

És important tenir en compte que les vacances són per a tots, pares i fills. Els nens, al igual que els adults, han de poder gaudir del seu temps lliure. És a dir, no és necessari obligar-los a passar llargues hores cada dia fent deures d'estiu, quadernets, llegint, fent dictats... Podem ajudar-los a organitzar-se i a dur a terme una activitat al dia o a reforçar aquelles àrees en les que te més dificultats, però si a un nen que no li agrada llegir l'obliguem a llegir-se 20 pàgines cada dia, seguirà odiant-t'ho. «Poc a poc i bona lletra diuen», doncs provem de demanar-li que en llegeixi una (i d'un llibre que hagi triat ell), però que ho faci bé, parant atenció, explicant-nos després què és el que ha llegit, etc..., no se li farà tan pesat i potser fins i tot li acabarà agradant!

Avui us proposem uns consells per poder gaudir de les vacances en família d'una manera molt positiva:

  • Intenteu tenir en compte l'opinió dels nens a l'hora de planificar les vacances.
  • Procureu, sempre que sigui possible, dur a terme activitats que cobreixin aspectes educatius dels menuts, així com activitats que no podeu fer durant la resta de l'any.
  • No deixeu que perdin tots els aprenentatges que han adquirit durant el curs escolar. Cal anar repassant una mica cada dia, però, a poder ser, de manera lúdica i dinàmica.
  • Proposeu-los petites responsabilitats, permeteu que us ajudin a casa, i feu-los partícips d'algunes tasques domèstiques, sempre en funció de la seva edat i de les seves possibilitats.
  •  No oblideu que sou el seu model i que us prenen de referents. És important tenir-ho present durant les vacances ja que es quan passareu més temps junts.


Montse Grau Sánchez
Psicòloga infantil i juvenil del Fiss
Col. 18.093