18 de març del 2015

Carla Piqué, psicòloga especialitzada en teràpia sexual i de parella



Nom, edat i professió
Carla Piqué, 27 anys, psicòloga especialitzada en teràpia sexual i de parella.

Per què et va començar a interessar la psicologia i més concretament la teva especialització en psicoterapeuta sexual i de parella?


Des de ben jove que sento gran curiositat i interès per comprendre les relacions humanes, especialment les de parella i com a persones sexuades. És per això que la meva especialització ha seguit aquest camí.

On vas estudiar i quan?

Vaig finalitzar la llicenciatura de psicologia l’any 2011 a la Universitat de Barcelona i vaig decidir fer el Màster en Teràpia Sexual i de Parella a la mateixa universitat. També tinc formació de postgrau en Training terapèutic clínic i en Recursos analògics en psicoteràpia, ambdós cursats al Centre Itaca de Barcelona.

Quan resulta oportú acudir al sexòleg?


Quan sexualitat i plaer no van agafats de la mà. Quan aquest plaer es converteix en malestar, en insatisfacció, en dolor. Quan existeixen problemes sexuals que ens afecten psicològicament i emocionalment. I es que la majoria de les vegades no només afecten la nostra eròtica, sinó que també afecten a altres àmbits de la nostra vida i les nostres relacions.
Per tant, quan una conducta sexual o un problema de parella produeix insatisfacció, malestar o patiment a un mateix i/o a la parella, el que fa és que ens impedeix gaudir de forma satisfactòria de la sexualitat i de la vida en parella.
Què els hi diries a la gent que té reticència a venir a la consulta?
La figura del sexòleg encara es desconeix força i penso que per això fa por acudir-hi. Tot allò desconegut ens fa por! Però mica en mica el concepte de sexòleg és més habitual i conegut i la gent és més conscient del què significa i en què els podem ajudar. I és que els especialistes en sexualitat ens dediquem a assessorar i acompanyar en el procés de teràpia de les disfuncions sexuals, desbloquejar la situació que està vivint la persona o la parella, per evolucionar i assolir allò que desitgen, viure una sexualitat satisfactòria.
No ens hem de resignar i acceptar el malestar. Sovint, el fet de consultar, expressar allò que ens inquieta des de fa temps, que no sabem com gestionar i rebre informació veraç ja és un primer pas molt important en el camí del benestar. 
Quines són les principals consultes per problemes sexuals?
Les consultes més freqüents són les relacionades amb la resposta sexual, el que es coneix com disfuncions sexuals: vaginisme, falta de desig sexual, problemes d’excitació, pèrdua d’erecció, ejaculació precoç, dificultat per arribar a l’orgasme. També aquelles que tenen a veure amb les habilitats socials i eròtiques, com la por a ser rebutjat, al compromís, al contacte íntim, etc.  
Hem de tenir en compte que les disfuncions sexuals actuen com a símptomes, alarmes que ens indiquen que alguna cosa passa. Però darrere hi trobem una altra part més global: estrès, experiències sexuals prèvies, l’educació sexual rebuda, les emocions que se’ns desperten, creences que ens bloquegen, l’autoestima, la relació amb el nostre cos… Són aspectes íntimament relacionats amb la sexualitat i que caldrà treballar dins el marc de teràpia.  
En quins problemes de parella ens pot ajudar un psicoterapeuta sexual i de parella?
Són varis els factors que poden desencadenar una crisi en el funcionament de la parella i, alhora, mantenir la sensació de malestar i/o patiment per part d’un o dels dos membres. Alguns exemples poden ser: mala comunicació, diferent concepte de parella, gelosia, infidelitat, dependència emocional, problemes de convivència, gestió inadequada dels conflictes, pèrdua de passió, canvis vitals personals (ser pares, que els fills marxin de casa, ascens o pèrdua de la feina, jubilació, etc.) que fan replantejar el tipus de relació que s’està vivint.  
En quins casos és millor fer teràpia en parella i en quins individual?
Si es té parella, és recomanable que els dos s’involucrin en la solució del problema. És un problema que afecta la parella, es necessiten els recursos dels dos, entendre el què passa i evitar culpar a un dels membres, de manera que els dos hi estiguin implicats i trobin els objectius que volen seguir, es puguin expressar i treballar plegats.
Això no significa que una persona sense parella no pugui fer teràpia! Aleshores simplement el que fem és adaptar-nos a la situació. L’objectiu final és créixer, personal i eròticament parlant. 
En què consisteix la primera sessió? Quina durada tenen les sessions?
En la primera sessió es realitza una entrevista per completar així la història psicosexual, definir el problema que es presenta, fer un diagnòstic diferencial entre problemàtica física i psíquica i determinar els factors que han desencadenat i que el mantenen. Posteriorment es passa a determinar els objectius que seguirà la teràpia i ja es comença a treballar. Després de cada sessió, es proposen tasques per casa, exercicis de reflexió, pràctics i/o vivencials que es comentaran en la següent sessió. Les sessions solen tenir una durada d’una hora. 
Quantes sessions se solen necessitar?
No hi ha un nombre ideal de sessions, ja que cada cas és únic, amb objectius i ritmes únics. Alguns d’ells tan sols necessiten assessorament a nivell d’educació sexual i un parell de sessions són suficients. En altres es necessiten més sessions per assolir el canvi desitjat. Cal respectar el ritme de cadascú. El que sí que és habitual és que l’espai entre sessions sigui progressivament més gran: d’una sessió quinzenal, a una al mes, etc. 
Parla’ns de l’educació sexual i afectiva per a joves i adolescents. Per què és tant important?
Actualment hi ha moltíssima informació sobre sexualitat i molt accessible -només cal fer un cop d’ull als mitjans de comunicació- però una gran part no és certa i a més resulta confusa. Costa molt que els joves arribin a una educació sexual de qualitat. Una cosa és que rebin informació sobre biologia, mètodes anticonceptius, riscos de la sexualitat, etc. i l’altra oferir una bona educació sexual, que va molt més enllà de tot això. Estem parlant de valors i emocions: de respecte cap a un mateix i cap els altres, potenciar l’autoestima, la igualtat, tenir clars els drets sexuals, promoure relacions de parella sanes, la sexualitat des d’una visió positiva i responsable, lliure de mites. Però malauradament no sol ser així. Que els pares i joves s’assessorin de mans dels professionals pot ser molt positiu i enriquidor!  
Moltes gràcies Carla! 

Recordar a totes les persones interessades que les sessions de teràpia sexual i de parella del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!