15 de gener del 2015

Resum de la xerrada "Teràpies alternatives i preventives a l'estrès"

Sota aquest títol va finalitzar el cicle de xerrades sobre l'estrès, realitzades per la psicòloga del Fiss, la Mª Rosa Planell.

Per a tots aquells que no vau poder assistir, aquí teniu un resum del que va ser la última xerrada. Així mateix aprofitem per recordar-vos que podeu demanar més informació sobre aquest i altres temes trucant al Fiss (93 869 59 55), omplint el formulari de contacte de la web o a través de la nostra pàgina de Facebook Fisioteràpia Salut Súria.

Teràpies alternatives i preventives a l'estrès


Durant la segona xerrada es va incidir en la importància de tenir en compte l’estat  de les nostres ones cerebral o estats de consciència per tal de buscar una alternativa per a calmar-les, un cop se sap que ens troben en un estat estressant.

Aquestes ones  o estats de consciència són:

Beta: màxima acceleració

Alfa: profunda (també anomenada zona crepuscular) i superficial. 

Teta: ones cerebrals molt lentes (dormir i somiar).

Delta: ones cerebrals molt i molt lentes (al màxim). Dormir sense somiar. Meditació trascendental.

Gamma: estat místic (levitació). 



Quan estem estressats estem en un estat  Beta (màxima acceleració) i hauríem de passar a un estat Alfa superficial (estat de repòs) o   Alfa profund (anomenada zona crepuscular perquès és un estat de somnolència), en cas de relaxació.


També  es interessant saber-nos posar en els estats Teta i Delta (ones cerebral al màxim de lentes per a dormir i somiar i també per a la meditació transcendental). És molt difícil arribar de manera voluntària a l’estat Delta.

Teràpies alternatives i mesures preventives

Relaxació:  La relaxació fonamentalment consisteix a deixar l'organisme sense to muscular però no només, sinó sentir i percebre una sensació de tranquil·litat i d'alliberament de tensió per portar una vida més saludable sense que això comporti una pèrdua de l'autonomia i la personalitat. Així s'aconsegueix separar-se de certes activitats que sotmeten el cos a un estrès excessiu. La majoria de les tècniques de relaxació consisteixen en un entrenament dels músculs del cos per evitar tensions ocultes. Les tècniques de relaxació també ensenyen als individus a reconèixer lleugeres tensions de la vida diària per poder afrontar-les. Quan un individu està estressat, s'activa l'anomenada "resposta de lluita o arravatament", amb el que la persona pateix un increment en la freqüència cardíaca, la tensió artificial i la freqüència respiratòria. Un dels instrument més utilitzats pels terapeutes és la respiració profunda, ja que la tensió produeix per si mateixa canvis en la respiració. Les persones sotmeses a estrès tendeixen a fer respiracions curtes i artificials. El ioga és la forma de relaxació i les postures del cos per millorar l'agilitat tant física com mental, i reduir tensió el que permet una relaxació del cos. El ioga postula la felicitat com un estat de tranquil·litat i d'equilibri intern, amb pau i harmonia com a pilars de la teràpia. És interessant que cada persona trobi el mètode més còmode i efectiu de relaxació.

Meditació: meditar implica un esforç mental en persecució d'alguna cosa: la solució a un problema, la reflexió i racionalització de situacions inesperades o adverses etc. En les cultures orientals, però, la meditació té per objectiu calmar la ment. L'estat de pau mental i relaxació, beneficis cerebrals de la meditació, ens alliberaria del sofriment i ens conduiria a la felicitat. En termes psicològics, la meditació consisteix a fer callar els nostres pensaments. Durant la meditació, ancorem la ment en un estímul que ens ajuda a alentir i fins i tot a aturar la incessant corrent de pensaments. D'aquesta manera s'obté un descans mental profund, s'eliminen distraccions i preocupacions i es pot fer del pensament una eina més eficient, estimular la creativitat i obtenir una sensació d'estabilitat i calma difícil d'aconseguir per altres mitjans.

Teràpia de grup: És un tractament terapèutic de naturalesa psicològica que es proporciona als pacients que ho necessitin de manera grupal, per millorar la seva salut mental i qualitat de vida. A més, el grup psicoterapèutic dota als seus membres d'estratègies adequades d'afrontament i de recursos cognitius i emocionals adaptatius per al canvi i augmenta l'autonomia i el creixement personal a nivell individual, evitant la cronificació i la disminució de la simptomatologia a les àrees afectades pel trastorn.

Canalització de l'energia (Reiki): Quan ens fa mal alguna cosa, l'estómac o un queixal, automàticament ens portem la mà a aquest lloc com si el simple contacte ens alleugés el dolor. De forma natural, sense adonar-nos, apliquem el fonament del Reiki, una teràpia mil·lenària japonesa per curar a través de les mans que cada vegada té més adeptes a Europa. Les persones que el practiquen asseguren que és sorprenent com funciona i moltes afirmen que ha canviat la seva vida. Fins i tot la medicina convencional, sempre escèptica davant aquest tipus de tècniques alternatives, ja ha començat a impartir-lo en hospitalsEl reiki, que en japonès significa "energia universal", consisteix a canalitzar a través de les mans una poderosa font de vibració, que està fora, cap a un mateix o cap a altres persones per curar malalties físiques o emocions.

Teràpia musical: relaxació introduint la música i el moviment.

Teràpies cognitives i modificació i control del pensament

Serà necessària la intervenció d’un professional per casos de trastorns de conducta, depressió greu, addiccions, fòbies, esquizofrènies, etc.

Moltes gràcies a totes aquelles persones que van assistir a les xerrades! I als que no vau poder venir, esperem veure'us ben aviat.


Mª Rosa Planell
Psicòloga del Fiss