29 de gener del 2015

El tractament diafragmàtic en trastorns d'estrès i ansietat

La importància de la reeducació i el tractament diafragmàtic en trastorns d'estrès i ansietat

Actualment, l’estrès i l’ansietat són un problema que afecta a gran part de la població. Aquestes emocions ens comporten una sèrie de problemes fisiològics al nostre cos i molts cops ens costa controlar-les. Des de l’àmbit de la fisioteràpia, podem ajudar amb diferents estratègies terapèutiques a controlar algunes d’aquestes situacions. El diafragma (per molta gent desconegut) és una estructura que queda afectada directament quan patim nervis i angoixes, i el podem reeducar a base d’exercicis.  
Quan parlem del diafragma, molta gent no sabria situar aquesta estructura tant important dins del nostre cos. Comencem amb un breu resum de l’anatomia per poder entendre les funcions d’aquest, que com veurem més endavant, queden alterades quan hi ha algun problema a aquest nivell.

El diafragma, és un teixit músulo-tendinós en forma de cúpula que se situa a la cavitat abdominal, dividint el tòrax (superiorment) i l’abdomen (inferiorment). La part central d’aquest està composta pel teixit tendinós (que és molt resistent), i la part perifèrica pel teixit muscular;  que s’inserta a columna vertebral (lumbars), contorn de les costelles i esternó.
Il·lustració del diafragma

Aquest, té uns orificis que el travessen, que són: orifici de la vena cava, hiat aòrtic, hiat esofàgic, i altres orificis de nervis i venes.
Tall transversal del diafragma

Un cop analitzada l’anatomia, veiem que està directament relacionat amb la respiració; concretament, hauria de ser el múscul més important en la inspiració. És un múscul catalitzador de funcions vitals: respiratòries, digestives i circulatòries. Per aquest motiu és important el treball de diafragma i/o reeducació d’aquest en fisioteràpia. Estaria indicat el tractament del diafragma des de problemes gàstrics o de refluxe gastroesofàgic, evidència clara de respiració costal superior, situacions de nervis i angoixa, problemes circulatoris (mal retorn venós, edemes maleolars...) o simplement una ventilació alterada entre d’altres.

A nivell de fisioteràpia, realitzarem una valoració prèvia i explicarem diferents tècniques (de relaxació, respiratòries, etc.) per a realitzar un tractament diafragmàtic efectiu i complet. Tot un seguit de tècniques i estratègies que un cop practicades i ben executades, les podem realitzar a casa i en qualsevol moment en el que necessitem relaxar-nos (crisis d’angoixa, situacions de nervis...).


Lidia León Bermúdez
Fisioterapeuta
Num. Col. 8589