20 de desembre del 2017

Sandra Tarrés, psicòloga infanto-juvenil del Fiss


Nom, edat i professió

Em dic Sandra, tinc 26 anys i sóc psicòloga infanto-juvenil.

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar la carrera de Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (2009-2013), i el màster en Psicopatologia clínica infanto-juvenil també a la UAB (2013-2016).

Per què et va començar a interessar la psicologia infantil?

Des de sempre que m’ha agradat treballar amb nens, vaig fer de monitora a un esplai, mestre de repàs, monitora de colònies, etc. i sabia que em volia dedicar a alguna professió que hi estigués relacionada. Llavors vaig descobrir el món de la psicologia i em va sembla molt interessant. Ja des del començament de la carrera em vaig encaminar cap a la psicologia clínica infantil.

Quan hem de portar un nen al psicòleg?

Hem de portar un nen al psicòleg quan apareix algun problema que interfereix significativament en la vida diària de l’infant, ja sigui a nivell personal, familiar, o educatiu, i es necessita un professional extern per abordar-lo.

Quins són els casos més habituals amb els que et sols trobar?

Actualment apareixen molts casos de TDAH i de TEA. També són freqüents les dificultats d’aprenentatge, la manca d’habilitats socials, i els problemes de conducta.

Com li podem explicar al nen per què el portem al psicòleg?

Li podem explicar que el psicòleg l’ajudarà a millorar aquells aspectes que li costen més, normalment ells mateixos són conscients que hi ha algunes coses que els hi costen més que d’altres i són capaços d’entendre que aquella persona els pot ajudar a millorar-les. No és necessari presentar-li com una teràpia o un tractament, sinó com una estona que van a treballar certs aspectes amb aquest professional.

És recomanable que els familiars, amics, escola etc. sàpiguen que el nen està anant al
psicòleg?

És molt important que tots els professionals que intervenen amb el nen n’estiguin informats per tal de coordinar-se i treballar tots en la mateixa direcció, sobretot referint-me a l’escola i a altres professionals com logopedes, professors de reforç, etc. Normalment nosaltres mateixos ja ens posem en contacte amb els mestres perquè són una font d’informació molt important que ens aporta moltes dades rellevants per realitzar la intervenció més indicada per l’infant. Pel que fa a amics i familiars, és decisió dels pares escollir a qui volen informar que el seu fill va al psicòleg.

Hi ha una edat mínima recomanada?

No, a la consulta poden arribar nens des de ben petits fins ja entrada l’adolescència. Com ja he comentat abans, el moment de portar un infant al psicòleg apareix quan s’observen unes dificultats que necessiten ajuda externa. És important que la intervenció comenci el més aviat possible per tal que la problemàtica no vagi a més, per això és recomanable no esperar gaire des de que es detecta la necessitat.

En què consisteixen les sessions? Són amb els pares?

Segons el motiu de consulta s’estableixen uns objectius a treballar durant les sessions. Depenent d’aquests objectius es fan sessions individuals amb l’infant o conjuntes amb els pares, tot i que sempre es compta amb la seva col·laboració, se’ls assessora i se’ls donen recursos, ja que són ells els que passen més temps amb l’infant.

Què els hi diries a tots els pares que són reticents a portar al seu fill al psicòleg?

Que deixin de banda els estigmes, actualment la visió de la psicologia com a malalties mentals és inadequada. Anar al psicòleg no significa obligatòriament que aquella persona pateixi algun trastorn, simplement pot necessitar unes pautes o consells que l’ajudaran a afrontar certes situacions personals i a millorar la seva qualitat de vida. El psicòleg pot oferir una visió externa de la situació i orientar al pacient cap a diverses solucions.

Moltes gràcies Sandra! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes de psicologia infanto-juvenil del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a travésde la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!