30 de març del 2017

Judit Toledo, osteòpata perinatal i pediàtrica del Fiss



Nom, edat i professió

 El meu nom és Judit Toledo, tinc 28 anys i sóc fisioterapeuta i osteòpata.

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar fisioteràpia a la Fundació Universitària del Bages, a Manresa. Novena promoció (2006-2009).

Osteopatia va ser a Sant Cugat, a les Escoles Universitàries Gimbernat i Tomàs Cerdà, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona, 2014-2016.

Per què et va començar a interessar l’osteopatia?

Sempre havia trobat interessant la part d'osteopatia visceral i cranial, tan diferent de la fisioteràpia clàssica. Em sorprenia com es podia arribar a tractar patologies que com a fisioterapeuta trobaves que hi havia alguna mancança.

I aquí és quan et vas decidir a estudiar osteopatia.

Exacte. Un cop vaig descobrir aquest món, em va encantar. És obrir la visió al cent per cent per poder donar al pacient el millor tractament possible, adaptat a ell.

En què consisteix un tractament d'osteopatia infantil?

El tractament consisteix en aplicar pressions suaus i específiques sobre els ossos del crani, sutures i altres elements cranials, allà on sigui necessari per a facilitar la capacitat de l'organisme de recuperar l'equilibri.
La resta del cos també es té en compte, ja que alguns problemes poden ser adaptacions a disfuncions originàriament cranials, i que s'hagin manifestat ja que el cos ha buscat la millor forma per a alleugerir les tensions del nen.

Com podem saber si el nostre fill o filla necessita tractament?
Partim de la base que el moment del part, tot i que és meravellós, no deixa de ser traumàtic tant pel fill com per la mare. Aquest primer moment ja pot generar algun tipus de lesió imperceptible, o bé si el part ha durat masses hores, tenia el cordó umbilical al voltant del coll, ha nascut prematur o han utilitzat instrumental (ventoses, fòrceps...).

Llavors ens podem trobar amb un nadó que plori molt, irritable, que li costi dormir. També que tingui problemes de succió, còlics i gasos. Un cop vagi creixent podem trobar que tingui infeccions recurrents (otitis, bronquitis, sinusitis), problemes d'oclusió o d'aprenentatge, mal de cap després d'una caiguda, estrabisme...

 A partir de quina edat es recomana?

És recomana a qualsevol edat, però quant més petit, millor. Això és degut a que el tractament té millor resultats quan el crani encara no està ossificat, absorbint molt millor totes les correccions que li podem aplicar i evitant que es fixi en una mala posició.

 Quins beneficis aporta?
Els beneficis són múltiples ja que estem tractant directament l'origen i no la causa. Ens trobarem amb els nadons i els nens més tranquils i en camí de resoldre el problema que els ha portat a l'osteòpata. Això és degut a l'alliberació de les diferents tensions que porten durant temps dins seu, que mantenia  el sistema nerviós en alerta constant.

Existeixen efectes secundaris?

En absolut. Les reaccions al tractament poden ser variables. Generalment el nadó després de la sessió acaba relaxat i dorm bé. O també pot passar que el nen surti de la sessió més actiu, i acabi amb una bona nit de descans. Ocasionalment algun nen queda una mica alterat. Aquesta situació és temporal i normalment és conseqüència de no haver pogut realitzar tot el treball en una sola sessió i a l'anar adaptant-se a les correccions, és fan més evidents les tensions.

Què els hi diries a tota la gent que dubta de portar al seu fill o filla?
Que s'animin! El tractament osteopàtic és molt suau, segur i efectiu en nadons i nens.

Moltes gràcies Judit! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes d'osteopatia perinatal i pediàtrica del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a travésde la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!