3 de febrer del 2017

La psiconeuroimmunoendocrinologia


Nom, edat i professió

Aina Rabasa Armengot, 33 anys.
Nutricionista i Psiconeuroinmunoendocrinòloga (PNIE).

On vas estudiar i quan?

  • Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica 2003-2006 Universitat de Vic
  • Màster Internacional en Nutrició i Dietètica Aplicat a l'exercici físic i als trastorns de la conducta alimentària: anorèxia i bulímia.
  • Curs d'Expert en Nutrició de la Pràctica Esportiva.
  • Curs d'Expert en Nutrició Infantil.
  • Curs d'Auriculoteràpia Pràctica de la Medicina Tradicional Xinesa.
  • Postgrau en Psiconeuroinmunoendocrinologia i Nutrició Ortomolecular (PNIE) a Kenze Formació 2015-2016 (postgrau dirigit per Xevi Verdaguer).
Què és la psiconeuroimmunoendocrinologia o PNIE?

La Psiconeuroimmunoendocrinologia, és una modalitat de la medicina integradora, que com a tal, té en compte:

P (psico): part emocional

N (neuro): sistema neurològic

I (inmuno): sistema immunològic

E (endocri): sistema endocrí

És la relació que hi ha entre la part de la psique (ment, conducta, emocions), i els sistemes responsables del manteniment homeostàtic de l’organisme; el sistema nerviós, el sistema immunològic i el sistema endocrí.

Quin és el principal objectiu de la PNIE?

El més important quan ve un pacient a consulta demanant ajuda per solucionar 
el problema, és trobar la CAUSA del per què una persona es va trobant 
malament i va perdent la salut mica en mica, i posar-hi solució a través de 
l’alimentació, suplementació (si és necessari) i hàbits de vida saludables.

La PNIE ens ofereix l'oportunitat de donar resposta i entendre les senyals que 
el nostre cos ens envia quan alguna cosa es desajusta. Si no ho solucionem, amb el 
temps el nostre cos es degrada arribant a la cronificació i al desenvolupament 
de diferents malaties.

Quines són les patologies que més es tracten amb la PNIE?

Al·lèrgies, migranyes, dolor crònic, alteracions hormonals, excés d’estrògens, excés d’histamina, salut ginecològica hormonal, acné, còlon irritable o diferents trastorns digestius, intoleràncies, infeccions de repetició, sobrepès o obesitat...

Així ben bé, quina és la funció d'un psiconeuroimmunoencorinòleg?

Realitzar un abordatge integral de la persona que permeti fer un diagnòstic més complert de les malalties interelacionades amb el sistema endocrí, nerviós i el sistema immunològic.

Normalment, quan tenim picor a la pell anem al dermatòleg, quan tenim problemes al cor anem al cardiòleg... Que és el correcte, però el fet de dur una valoració integral, possibilita la resolució d’un problema multifactorial que porta anys patint com podria ser un excés d’estrògens o histamina...

Els hàbits alimentaris juguen un paper fonamental en la salut i facilita la millora i en moltes ocasions d'una manera molt ràpida.

Abans ens has comentat que el que havies estudiat era PNIE i nutrició ortomolecular. Ens pots explicar a què es refereix la nutrició ortomolecular?

Perquè ens entenguem de manera ràpida, és la suplementació.

Una dieta insuficient i estil de vida inadequat poden generar carències nutricionals que poden produir alteracions en l’equilibri de l’organisme. La suplementació el que ens aporta són aquests nutrients que el nostre cos no consumeix en les quantitats necessàries (vitamines, minerals, àcids grassos, aminoàcids, probiòtics, oligoelements etc..)

Com funciona una visita de PNIE?

Una primera visita de PNIE, té una durada de 1:30h i la principal finalitat és saber en que puc ajudar al pacient, i a partir d’aquí, amb un seguit de preguntes indagar i buscar la causa del problema a tractar.

Un cop analitzat, segons la necessitat de cada persona es crea una pauta a seguir, bàsicament alimentària i d’habits saludables que millorin el problema a resoldre, també si es considera necessari en algun moment es poden demanar analítiques per descartar o afirmar i ajustar millor el tractament que molts cops va acompanyat de suplementació per ajudar a equilibrar el nostre organisme.

En les visites de control, la durada són de 1hora i es comenten les pautes ajustades si s’ha notat milloria... i s’ajusten novament al que faci falta.

Es parla molt del segon cervell, ens pots explicar a què es refereix?

El nostre segon cervell és l’intestí.

L’intestí té una gran activitat neuronal semblant a la del primer cervell, i és el responsable de la fabricació del 80% del sistema immune.

A l’intestí és on es fabriquen la majoria de neurotransmisors relacionats amb la fatiga crònica, dolor crònic, migranyes, problemes hormonals...i si aquest no va bé podem tenir problemes d’aquest tipus entre d’altres. L’estat d’ànim, el rendiment intel·lectual...també depenen de la salut del sistema digestiu.

Actualment hi ha molta gent amb alteracions gastrointestinals, diarrea, restrenyiment, digestions pesades, acidesa, gasos... 

Mantenir una bona salut intestinal és la base del benestar físic i mental.

I pel que fa al gluten...

El gluten és una molècula que es troba principalment al blat, però també al ordi, sègol, civada, espelta i kamut.

No tot el gluten és igual, ni està en les mateixes quantitats als cereals. El pitjor és el gluten modificat amb el temps per voler incrementar la resistència i la producció (gluten modern).

Amb les modificacions patides, aquest ha incrementat de tamany a nivell cel·lular i fa que sigui més difícil de digerir, fa que el nostre sistema digestiu hagi de treballar més i s’estressi, això es tradueix en inflamació.

El gluten estimula la zonulina, una proteïna que incrementa la permeabilitat intestinal. Un intestí permeable implica que moltes molècules del menjar no digerides puguin passar al torrent sanguini.

Per tant, una exposició repetida al gluten pot fer que hagi danyat els nostres intestins, i si això va acompanyat d’estrès encara pitjor, ja que pot fer que tinguem més molèsties gastrointestinals.

En definitiva, a no ser que tinguis una flora intestinal perfecte, millor no consumir gluten, sobretot evidentment si ets celíac, o si hi ha alguna malaltia autoimmunitària, si després de menjar gluten se’t infla la panxa, si hi ha molt estrès o forts canvis d’humor...


 Moltes gràcies Aina! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes de psiconeuroimmunoendocrinologia del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!