4 de gener del 2017

Acupuntura i lactància

Foto
La lactància materna és la forma ideal d’aportar als nadons els nutrients necessaris per un creixement i desenvolupament saludables. Pràcticament totes les dones poden donar el pit, sempre i quan, disposin de la informació correcta del seu sistema d’atenció de salut i del recolzament tan des del seu entorn familiar com professional. No ens hauria doncs d’estranyar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS)  recomani la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos. A partir d’aquest període i fins als dos anys, es pot combinar amb altres aliments adients per l’edat.

La llet materna fomenta el desenvolupament sensorial i cognitiu del nadó i el protegeix de les malaties infeccioses i/o cròniques. A més a més, la lactància materna contribueix a millorar la salut i el benestar de les mares, ajudant a espaiar els embarassos i reduint el risc de càncer d’ovari i mama. Davant d’aquests beneficis que la lactància materna aporta tan al fill com a la mare, no és d’estranyar que s’hagi convertit en objecte d’un renovat interès en els països desenvolupats aquest darrers anys.

A casa nostra, no obstant, la lactància no gaudeix de la importància que es mereix. Si ens fixem en les enquestes, 8 de cada 10 nadons reben lactància materna en néixer, però només 5 de cada 10 la mantenen més de sis mesos. Aquesta xifra disminueix dràsticament quan es compleix l’any. Les causes poden ser moltes i diverses, des del desconeixement o falta de recolzament en l’entorn tan familiar com professional fins a l’aparició de complicacions que poden fer que les mares acabin abandonant-la. Entre aquestes complicacions, podem destarcar-ne tres de molt habituals com són:

  • El baix increment de la quantitat de llet
  • La tensió en les mames
  • La mastititis
Acompanyades d’un bon seguiment mèdic, aquestes complicacions es poden tractar fàcilment amb acupuntura. Aquesta pràctica mil·lenària associa la mama a l’element terra, perquè  aporta alimentació a altres persones i perquè el meridià de l’estómac passa a través de les mames. Els quadres patològics de la zona de la mama poden tractar-se mitjançant el meridià de melsa i estómac. Així doncs, explicarem com l’acupuntura pot ajudar de forma individualitzada les tres complicacions esmentades anteriorment.

El baix increment de la quantitat de llet.  Si la llet no és suficient en la fase de lactància es pot atribuir, o bé a un dèficit de sang de la melsa des d’un punt de vista energètic, i/o, a una alimentació no adeqüada des d’un punt de vista més nutricional. Així doncs, aquesta complicació l’abarcarem des de les dues vessants. Des de la nutricional, la mare haurà d’ingerir aliments que continguin proteines, verdura, fruita i abundant líquid. Donant per entès, que un bon descans és necessari, abastarem la vessant energètica amb la pràctica de l’acupuntura a fi de resoldre els desequilibris energètics que detectarem prèviament amb  l’història clínica de la pacient.

La tensió a les mames. A vegades, després d’una cesarea o un part assistit, la llet “no baixa”. El pit es posa tens i dolorós, però no surt la llet. En aquest cas pot efectuar-se el tractament a través de punts que mobilitzen l’energia, o Qi. Aquesta energia es  farà circular o derivar en funció de la informació de l’història clínica energètica.

La Mastitis és una acumulació de calor-humitat en el meridià de melsa i estómac, energèticament parlant. En aquest cas, un inici precoç del tractament proporciona un èxit ràpid, sinó caldrà combinar el tractament d’acupuntura amb antibiòtic i un bon seguiment mèdic per preservar la salut del nadó i la mare.

El que es vol donar a conèixer en aquest article és la importància de la lactància materna i la senzillesa de la resolució de les complicacions de l’alletament matern mitjançant un tractament d’acupuntura,  un bon seguiment mèdic i sobretot, una adequada informació.


Lídia Prat Fuentes,
Acupuntora i fisioterapeuta NºCol 3787