18 de juliol del 2016

Jaume Montanyà, fisioterapeuta i director del Fiss



Nom, edat i professió

Jaume Montanyà, 41 anys i fisioterapeuta.

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar a l'Escola Universitària Gimbernat, adscrita a la UAB a Sant Cugat del Vallès. Ja fa 20 anyets!

Per què et va començar a interessar la fisioteràpia?

La fisioteràpia la vaig descobrir un dia veient un partit en directe del Barça de bàsquet. En aquells moments, hi havia un professional fent uns estiraments a l'Epi. Vaig preguntar si era el preparador físic, i per sorpresa meva em van dir que era el fisio de l'equip. A partir de llavors em vaig interessar en recopilar la màxima informació possible i em va encantar tot el ventall de possibilitats professionals que se'm podrien obrir i mira, m'hi vaig llençar de cap!

Com ens pot ajudar un fisioterapeuta?

El fisio avui en dia té molts camps d'acció. Hi ha l'hospitalari, centre mèdic, residència, equip esportiu, laboral i un llarg etc.
El fet de que en aquests moments n'hi hagi tants ens ha dut a l'especialització de la professió i això s'ha traduït en que cada dia els fisioterapeutes estan més ben formats.
El meu consell sempre és posar-te en mans d'un especialista en la matèria.

En què consisteix una sessió de rehabilitació? Quina durada té?

Depèn de la patologia i de la periodicitat. Hi ha pacients que els tenim cada dia perque potser s'estan recuperant d'una intervenció quirúrgica i d'altres que només els veiem quan tenen una lesió aguda i amb una sessió ja en tenen prou.

Hi ha sessions que amb mitja hora hem fet el tractament previst i d'altres que potser ens hi estem hora i mitja.

I la consulta de fisioteràpia esportiva?

La fisioteràpia esportiva va dirigida a pacients que practiquen amb molta regularitat esport. Acostumen a ser esportas individuals i això fa que el pacient tingui molta cura del seu cos. Tant pot ser massatge descontracturant com una sessió d'estiraments dirigits. És molt agraït perquè són dels pocs pacients que si els hi dones feina per casa la fan!

Ens podries recomenar un llibre o una web que t'agradi sobre fisioteràpia esportiva?

És difícil d'aconsellar. N'hi ha un munt. Potser per la senzillesa i les imatges em quedaria amb El blog de Francisco Gilo.

Quan hauríem d'anar sí o sí a veure al fisioterapeuta?

Amb estadis de dolor. Hi ha moltes teràpies que es poden aplicar per fer front al dolor. Molts cops aguantem més del compte pensant que ja se'ns passarà. Quan anem al fisioterapeuta la lesió ja no és aguda i ens costa molt més revertir la situació.

Què els hi diries a tota la gent que és reticent a anar al fisioterapeuta?

Me'n recordo de les primeres pràctiques que vaig fer perquè em vaig trobar molta por al fisioterapeuta. Hi havia pacients que pensaven que nosaltres els hi causaríem un dolor terrible. Potser si que en algun moment d'una rehabilitació hi ha dies dolents i moments dolorosos, però per norma general el fisioterapeuta treballa amb tècniques no doloroses. Els hi demanaria confiança!

Com a director del Fiss, podries fer un petit resum del que ha estat la trajectòria del centre al llarg d'aquests anys?

El centre ha mutat molt amb els anys. Ara fa exactament 20 anys de l'obertura del Fiss. 

El primer Fiss el vaig obrir a Salipota, al Carrer Pompeu Fabra, just al costat del Bar-Restaurant Copi. Amb 21 anys i un petit despatx. Poc a poc va anar transformant-se en un centre de fisioteràpia i poc a poc es van anar incoporant nous professionals.

Amb uns 10 anys de vida vam fer el pas a baixar al poble, i aquí amb un local buit, vam muntar el que és avui el Fiss. Un centre mèdic.

Avui en dia tenim un equip multidisciplinari molt cohesionat i divers. Em sento molt orgullós dels meus companys de feina i crec que el camí a seguir és continuar amb l'especialització de les consultes mèdiques i el treball en equip.

Moltes gràcies Jaume! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes de fisioteràpia esportiva es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!