31 de maig del 2016

Aina Rabasa, dietista-nutricionista del Fiss


Nom, edat i professió

Aina Rabasa Armengot, 32 anys. Nutricionista-Dietista.

On vas estudiar i quan?
  • Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica 2003-2006 Universitat de Vic
  • Màster Internacional en Nutrició i Dietètica Aplicat a l'exercici físic i als trastorns de la conducta alimentària: anorèxia i bulímia.
  • Curs d'Expert en Nutrició de la Pràctica Esportiva.
  • Curs d'Expert en Nutrició Infantil.
  • Curs d'Auriculoteràpia Pràctica de la Medicina Tradicional Xinesa.
  • Actualment cursant: Postgrau en Psiconeuroinmunoendocrinologia i Nutrició Ortomolecular.

Què és el que més t'agrada de la nutrició?                                                                                


Sempre he tingut clar que el que m'agrada és treballar de cara al públic, i poder ajudar i assessorar a la gent que ho necessita perquè tingui una millor qualitat de vida. És molt gratificant quan veus que la gent, fent canvis en l'alimentació s'aprimen, regulen tensió arterial, millora la glucosa en sang... en general es troben millor.

Quan hem d'anar al dietista?

Sempre és un bon moment per anar al dietista/nutricionista. El públic majoritari és per problemes de sobrepès, obesitat, però cada cop més, hi ha gent que vol menjar de forma saludable adquirint uns bons hàbits alimentaris, o esportistes que volen cuidar l'alimentació, embarassades i lactants o millorar símptomes de qualsevol malaltia.

En què consisteix una sessió? Quina durada té?

La primera sessió, té una durada de 1h aproximadament, en la que es fa una anamnesi al pacient (història clinica, analítiques, hàbits alimentaris, etc. ), es pesa i també es mira el % de greix, aigua, massa muscular, entre d'altres valors. A partir d'aquí, segons els resultats obtinguts, es pauta una dieta adaptada a les necessitats del pacient.                        
Els seguiments s'acostumen a fer cada 15 dies i es fa una revisió de com ha anat la dieta, un control de pes i es modifica la dieta si és necessari.

En general, sabem menjar bé?

Cada cop més la gent es va conscienciant en portar una bona alimentació i tenir una bons hàbits alimentaris, però penso que encara queda molt camí per recórrer, sobretot conscienciar a tots els pares i mares perquè ja des de petits acostumin als nens i nenes a fer una dieta el més variada, equilibrada i saludable possible, juntament amb la pràctica d'exercici físic i un bon descans.

Quin paper té l'exercici físic durant la dieta?

El pes corporal depèn del balanç energètic, és a dir, de la relació entre l’aportació calòrica i la despesa d’energia. Un balanç energètic positiu produeix un augment de pes, mentre que un balanç energètic negatiu té l’efecte contrari. L’activitat física redueix el risc de patir afeccions cardíaques, diabetis i alguns tipus de càncer, permet controlar millor el pes i la salut dels ossos i els músculs i presenta beneficis psicològics gràcies a l'alliberació d'endorfines que fa disminuir l'ansietat.

Què en penses de la famosa frase: "Que els aliments siguin la teva medicina"?

Una bona alimentació és imprescindible com a medicina preventiva, ja que si ens alimentem correctament ingerim tots els nutrients que el nostre organisme necessita per mantenir les seves funcions i regenerar cèl·lules perdudes. Fent alguns canvis en la nostra dieta podem prevenir i curar malalties, si sabem l’origen d’aquestes i com atacar-les.

 Quins consells podries donar a tota la gent que està en plena "operació biquini"?

El principal consell, és que es vigili amb les dietes que prometen miracles. Són dietes en les que perds molts quilos en poc temps, però molts cops en detriment de la salut. Si es vol perdre pes, no es pot fer 1 mes abans i voler perdre 10kg com prometen moltes dietes. El meu consell és fer una dieta variada, equilibrada i  saludable controlada per un professional, amb tots els grups d'aliments i anar fent canvis d'hàbits alimentaris, es perdran quilos i aquesta pèrdua es mantindrà en el temps.

I per acabar, podries parlar-nos de les conseqüències negatives de fer dieta sense un control professional?

Sobretot dèficits de nutrients, vitamines i minerals, que poden derivar a la llarga a  malalties degut a una mala alimentació, com un augment de la glucosa en sang, tensió arterial, colesterol, problemes renals, etc.                                                                      

 Moltes gràcies Aina! 

Recordar a totes les persones interessades que les consultes de dietètica del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!