Nom, edat i professió
Aina Rabasa Armengot, 32 anys. Nutricionista-Dietista.
On vas estudiar i quan?
- Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica 2003-2006 Universitat de Vic
- Màster Internacional en Nutrició i Dietètica Aplicat a l'exercici físic i als trastorns de la conducta alimentària: anorèxia i bulímia.
- Curs d'Expert en Nutrició de la Pràctica Esportiva.
- Curs d'Expert en Nutrició Infantil.
- Curs d'Auriculoteràpia Pràctica de la Medicina Tradicional Xinesa.
- Actualment cursant: Postgrau en Psiconeuroinmunoendocrinologia i Nutrició Ortomolecular.
Què és el que més t'agrada de la nutrició?
Sempre he tingut
clar que el que m'agrada és treballar de cara al públic, i poder ajudar i
assessorar a la gent que ho necessita perquè tingui una millor qualitat de
vida. És molt gratificant quan veus que la gent, fent canvis en l'alimentació
s'aprimen, regulen tensió arterial, millora la glucosa en sang... en general es
troben millor.
Quan hem d'anar al dietista?
Sempre és un bon
moment per anar al dietista/nutricionista. El públic majoritari és per
problemes de sobrepès, obesitat, però cada cop més, hi ha gent que vol menjar
de forma saludable adquirint uns bons hàbits alimentaris, o esportistes que
volen cuidar l'alimentació, embarassades i lactants o millorar símptomes de qualsevol malaltia.
En què consisteix una sessió? Quina durada té?
La primera sessió, té una durada
de 1h aproximadament, en la que es fa una anamnesi al pacient (història
clinica, analítiques, hàbits alimentaris, etc. ), es pesa i també es mira el
% de greix, aigua, massa muscular, entre d'altres valors. A partir d'aquí, segons
els resultats obtinguts, es pauta una dieta adaptada a les necessitats del
pacient.
Els
seguiments s'acostumen a fer cada 15 dies i es fa una revisió de com ha anat la
dieta, un control de pes i es modifica la dieta si és necessari.
En general, sabem menjar bé?
Cada cop
més la gent es va conscienciant en portar una bona alimentació i tenir una bons
hàbits alimentaris, però penso que encara queda molt camí per recórrer,
sobretot conscienciar a tots els pares i mares perquè ja des de petits
acostumin als nens i nenes a fer una dieta el més variada, equilibrada i
saludable possible, juntament amb la pràctica d'exercici físic i un bon
descans.
Quin paper té l'exercici físic durant la dieta?
El pes corporal
depèn del balanç energètic, és a dir, de la relació entre l’aportació calòrica
i la despesa d’energia. Un balanç energètic positiu produeix un augment de pes,
mentre que un balanç energètic negatiu té l’efecte contrari. L’activitat física
redueix el risc de patir afeccions cardíaques, diabetis i alguns tipus de càncer,
permet controlar millor el pes i la salut dels ossos i els músculs i presenta
beneficis psicològics gràcies a l'alliberació d'endorfines que fa disminuir
l'ansietat.
Què en penses de la famosa frase: "Que els aliments siguin la teva medicina"?
Una bona
alimentació és imprescindible com a medicina preventiva, ja que si ens
alimentem correctament ingerim tots els nutrients que el nostre organisme
necessita per mantenir les seves funcions i regenerar cèl·lules perdudes. Fent
alguns canvis en la nostra dieta podem prevenir i curar malalties, si sabem
l’origen d’aquestes i com atacar-les.
Quins consells podries donar a tota la gent que està en plena "operació biquini"?
El principal
consell, és que es vigili amb les dietes que prometen miracles. Són dietes en
les que perds molts quilos en poc temps, però molts cops en detriment de la salut.
Si es vol perdre pes, no es pot fer 1 mes abans i voler perdre 10kg com
prometen moltes dietes. El meu consell és fer una dieta variada, equilibrada i saludable controlada per un professional, amb
tots els grups d'aliments i anar fent canvis d'hàbits alimentaris, es perdran
quilos i aquesta pèrdua es mantindrà en
el temps.
I per acabar, podries parlar-nos de les conseqüències negatives de fer dieta sense un control professional?
Sobretot dèficits de nutrients, vitamines i minerals, que poden
derivar a la llarga a malalties degut
a una mala alimentació, com un augment de la glucosa en sang, tensió arterial,
colesterol, problemes renals, etc.
Moltes gràcies Aina!
Recordar a totes les persones interessades que les consultes de dietètica del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!