18 de juny del 2015

El tractament Miofascial

Què és la fàscia o sistema fascial?

La fàscia és un teixit dens, fort i flexible, que recobreix tots els músculs i vísceres. Està format per teixit conjuntiu i té l’habilitat d’estirar-se, escurçar-se i moure’s sense cap limitació. Així doncs ajuda a mantenir una bona postura, mobilitat i flexibilitat de tot el cos.

És un sistema continu, no té principi ni final, i es pot trobar en qualsevol part del cos. És un teixit imprescindible per a la correcta funció orgànica i coordinació neuromuscular, que pateix les conseqüències de l’estrès mecànic, postural, psicològic o emocional al que sotmetem el nostre organisme. Així doncs hem de considerar el cos com una continuïtat, i tractar-lo des de el punt de vista global.


Quan ens lesionem i es produeix un trauma o inflamació la fàscia perd la seva adaptabilitat: es torna rígida, limita els moviments i provoca una tensió que pot influir negativament a la resta del cos.

Com es tracta?

El dolor és el motiu pel qual la majoria de pacients acudeixen a la consulta. Quan es desencadena aquesta desagradable experiència sensitiva, emocional i conscient, s’associa amb freqüència a una lesió real o potencial d’algunes estructures tissulars. 

Amb la realització de proves diagnòstiques globals i analítiques es busquen lesions del sistema musculoesquelètic com bloquejos articulars, restriccions miofascials, hipertonies i contractures musculars. També l’alteració del teixit fascial relacionat amb elements viscerals afecta la mobilitat d’aquests òrgans i per tant a la seva funció (tractament sobre estructures viscerofascials: lligaments, pleures, pericardi, meninges…). 

El tractament consisteix en estiraments suaus, pressions sostingudes i un posicionament especial per aconseguir canvis i normalitzar el moviment mecànic del cos i així reduir el dolor i recuperar la funció corporal alterada.



Miriam Vidal 
Fisioterapeuta i Acupuntora del Fiss