14 de maig del 2015

Lídia León, fisioterapeuta i professora de pilates del Fiss

     


Nom, edat i professió

Lídia León Bermúdez. 27 anys. Fisioterapeuta. 
Per què et va començar a interessar la fisioteràpia?

Des de petita he estat en contacte amb aquesta professió i amb fisioterapeutes que em van ajudar molt com a pacient. Des de llavors em va començar a interessar la fisioteràpia i a l'hora de triar la meva professió, tenia clar que jo també volia ser fisioterapeuta.

I el pilates?

Els primers anys de treball al FISS, em van permetre conèixer aquest mètode més profundament i em va semblar una bona tècnica per millorar problemes d'esquena i al mateix temps ajudes a tonificar el cos (entre molts altres beneficis). 

On vas estudiar i quan?

Vaig estudiar la carrera de Fisioteràpia a la Fundació Universitària del Bages en la promoció del 2005/2008, i el postgrau de Fisioteràpia en Pediatria el curs 2011/2012 a la Universitat Internacional de Catalunya. 

Fa uns mesos, al blog, ens vas parlar del tractament diafragmàtic en trastorns d'estrès i ansietat. Quins altres tractaments a nivell de fisioteràpia ens poden ajudar a reduir l'estrès i/o l'ansietat?

A nivell de fisioteràpia podem proposar també exercicis de fisioteràpia respiratòria i diferents tècniques de relaxació, que poden incloure des de el massatge, fins a guiar en l'execució de diferents mètodes com podria ser, per exemple, el mètode de Jacobson (relaxació muscular progressiva) entre d'altres.

Per altra banda, el pilates també ens aporta beneficis a nivell d'estrés i d'ansietat i és una bona opció per a combatre aquests trastorns. 
      Explica’ns una mica en què consisteix el tractament de la ATM (Articulació temporo mandibular)
Les disfuncions de l'articulació temporo-mandibular ens poden donar problemes a d'altres nivells (bloquejos de mandíbula, problemes d'obertura de la boca, migranyes, acúfens, dolor cervical, etc.). El tractament consisteix a valorar prèviament les disfuncions que hi puguin haver a l'articulació i les estructures que estan afectades. Posteriorment es realitza un treball de relaxació muscular i recol·locació d'estructures a través d'exercicis adequats a cada pacient.

          I la fisioteràpia en pediatria, en quins casos pot ajudar als nostres infants?
En aquest àmbit de la fisioteràpia, ens ocupem de treballar sobre les afectacions dels nens amb disfuncions a nivell motor com per exemple, problemes de la marxa, d'equilibri, a l'hora de seure, problemes a l'hora d'agafar objectes (motricitat fina i grollera) i un llarg etcètera, intentant millorar o mantenir l'autonomia d'aquests i evitar d'altres possibles complicacions a llarg termini.

Com per exemple:

- Nens amb malalties cròniques, hospitalitzacions...
- Malformacions
- Paràlisis cerebrals
- D'altres patologies neurològiques com traumatismes craneoencefàlics, espina bífida, etc.
- Malalties neuromusculars (atròfies musculars, etc.)
- Diferents Síndromes que causen patologia motora (Sd. de Angelman, Sd. de Rett, entre molts d'altres).
- Patologies músculo-esquelètiques com ara escoliosis, luxacions de maluc, torticolis muscular congènita, plagiocefàlies... 
Quins beneficis aporta fer pilates?
El pilates ens aporta molts beneficis, destacaria que millora el to muscular, la flexibilitat, l'equilibri i la coordinació.

A mida que anem avançant en les sessions anem millorant diferents aspectes, i els pacients noten una evolució molt positiva també a les activitats de la vida diària, ja que es corregeixen hàbits posturals i fem les tasques quotidianes minimitzant esforços que anteriorment  realitzàvem amb més cost energètic pel nostre cos.

Ens permet reforçar musculatura a nivell abdominal i protegir l'esquena amb la faixa abdominal, degut a això està indicat en casos de problemes d'esquena.

I finalment, també ens aporta més consciència corporal i aprenem a conèixer més com funciona el nostre cos i ens ajuda al descans i a reduir l'estrès, ja que treballem molt la respiració.
Té contraindicacions?
Al Fiss treballem amb classes reduïdes per tal de poder controlar l'execució dels exercicis dels nostres pacients, i per tant, podem estar pendents de si es realitzen correctament i adaptar a cada pacient els exercicis. D'aquesta manera, l'exercici no estarà contraindicat si per exemple tenim pacients amb embaràs, hèrnies o algun problema a alguna articulació, ja que adaptarem l'exercici per a cadascú.

S'ha d'anar en compte en aquests casos i tenir en compte les patologies que tinguin els nostres pacients per fer les rectificacions corresponents (diàstasis abdominal, hèrrnies discals, protusions, tendinitis, operacions quirúrgiques, etc.). 

En el cas de les embarassades, primer és important que el metge valori l'evolució de l'embaràs per si hi hagués algun problema a l'hora de realitzar exercici. 
En què consisteix una classe de pilates? Quina durada té?
Les classes de pilates al FISS tenen una durada d'una hora, en la qual realitzem uns estiraments i exercicis previs (estabilització prèvia de maluc, cintura escapular i respiracions) durant la primera part de la classe.

Tot seguit realitzem la seqüència de pilates (la qual s'adapta a cada pacient segons les necessitats de cadascú).

I finalment, realitzada tota la seqüència de les series d'exercicis del mètode, fem uns últims exercicis que anem variant a cada sessió per a fer les classes més dinàmiques (exercicis de relaxació, estiraments, peses, exercicis d'equilirbi, etc.). 

Moltes gràcies Lídia! 

Recordar a totes les persones interessades que tant les sessions d'ATM i fisioteràpia infantil del Fiss es realitzen en hores convingudes. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook


Us esperem!!