Em dic Anna Ribas Tomàs tinc 40 anys i em dedico a la logopèdia i la psicopedagogía. Sóc directora d’un centre i reeducadora.
Per què et va començar a interessar la psicopedagogia i la logopèdia?
De ben petita vaig veure una pel·lícula que em va marcar molt, Hijos de un Dios Menor, on hi ha una història romàntica entre un professor de dicció i una alumna. La majoria de la gent de segur que el que els va captar l’atenció va ser la historia d’amor. A mi no, a mi la professió del noi i com ajuda a l’alumna a tirar endavant.
On vas estudiar i quan?
Vaig acabar la Diplomatura d’Educació Social el 1997 a la Universitat Ramon Llull de Barcelona. El 1999 vaig acabar la Llicenciatura de Psicopedagogia a la mateixa Universitat i al 2002 vaig acabar el Màster en Logopèdia a la Universitat Politècnica de Catalunya. I actualment estic cursant un postgrau en Experta en TDAH, trastorns de conducta i aprenentatge.
D’una manera senzilla, podries explicar en què es basa la psicopedagogia?
La psicopedagogia és una disciplina que estudia els comportaments humans en situación d’aprenentatge. Ens dediquem a treballar amb nens i nenes, i adolescents amb qualsevol dificultat que repercuteixi negativament en el seu rendiment escolar.
I la logopèdia?
La logopèdia, és la disciplina sanitària que s’ocupa de la prevenció, l’evaluació i el tractament de trastorns de la comunicación, alteracions en la veu, la parla, el llenguatge (oral i escrit), l'audició i les funcions orofacials, tant amb nens com amb adults.
Com es poden diagnosticar els problemes relacionats amb la psicopedagogia i la logopèdia?
Els primers detectors de possibles dificultats de parla, llenguatge i/o aprenentatges acostumen a ser els pares, que estan sempre a primeria linia. De vegades, en edats més avançades són els mestres qui detecten que hi ha alguna cosa que no va bé.
En aquests casos s’han de dirigir al profesional corresponent i ell és qui farà el diagnòstic o farà la derivació pertinent per fer un bon diagnòstic. Els diagnòstics es fan amb diferents eines, entrevistes amb els pares i/o els mestres, qüestionaris als pares, nens i mestres, test estandaritzats, obervacions al nen, etc…
I de tota la informació que n’extreiem podem elaborar un bon diagnòstic.
En què consisteix una sessió? Quina durada té?
Les sessions, sobretot quan treballem amb nens són de 45 minuts, i totes elles estan pautades individualment per a cada alumne. Ens marquem uns objectius específics i marquem la temporalització perquè ens doni temps de fer totes les tasques dins la sessió.
Les activitats a dur a terme van en funció del traston de cada nen, adequades a la seva edat i capacitats.
A qui va dirigida la psicopedagogia i la logopèdia?
La psicopedagogia va dirigida a nens/es i adolescents, que tinguin qualsevol dificultat que els comporta un rendiment inferior a l’esperat per edat i curs ( dificultats de lectura, d’escriptura, d’atenció… ), nens que s’esforcen molt per fer les tasques escolars, els examens i veiem que els resultats obtinguts no són proporcionals al seus esforços, nens ja diagnosticats amb Trastorn per Dèficit d’Atanció, Dislèxia, Discalculia, Trastorn d’Aspectre Autista, etc.
La logopèdia va dirigida a nens amb dificultats per articular algun so, dificultats per construir una frase correctament, nens que els pares el sobreentenen però la resta de familiars i amics diuen que no l’entenen, adults amb algun transtorn en els òrgans bucofonadors, laringotomitzats, afàsics, demències, parkinson…
Quantes sessions se solen necessitar?
Hem de pensar que treballem amb persones, amb unes característiques pròpies, unes vivències i circumstàncies que els fan únics i es molt difícil de predir. Un cop fem tot el recull d’informació, i ens fem una idea clara de les dificultats que presenta, podem fer una estimació de la periodicitat de les sessions però sempre dependrà de l’evolució del nen, el grau de compromís, la constància, etc.. hi han molts factors que hi intervenen.
Moltes gràcies Anna!
Recordar a totes les persones interessades que les sessions de psicopedagogia i logpèdia del Fiss es realitzen en hores convingudes els dijous a la tarda. Podeu reservar hora trucant al 93 869 59 55, escrivint un mail a centre@fisiosuria.com o a través de la nostra pàgina de Facebook! Us esperem!!